Lisa Doeland en Naomi Jacobs "Onszelf Voorbij"

Lisa Doeland en Naomi Jacobs “Onszelf Voorbij”

Lisa Doeland, Elize de Mul en Naomi Jacobs, alle drie promoverende filosofen, hebben samen recent een nieuw boek uitgebracht met essays genaamd “Onszelf Voorbij”. In dit boek beschouwen ze de huidige samenleving waarin wij teveel navelstaren naar een individueel en veilig gelukkig zijn, waardoor we de de noodlottigheid van onze toekomst, en de vergankelijkheid die daar onlosmakelijk bij komt kijken niet zien. We zoeken rust en geluk door aan onszelf te werken en een moestuin aan te leggen. Toch is het volgens de drie schrijvers nodig om uit de veilige moestuin te stappen en na te denken over een onveilige toekomst.

Op het Icarus Festival komen Lisa Doeland en Naomi Jacobs deze thema’s beschouwen onder begeleiding van host en moderator Walter Freeman. Samen met het publiek gaan ze onderzoeken of die enorme toename aan burn-outs nu eigenlijk een persoonlijke of een maatschappelijke oorzaak heeft? En of we eigenlijk wel goed doen door zo ontzettend met ons zelf bezig te zijn met retraites, tantra, therapie en festivals?

Lisa Doeland promoveert rondom het thema afval en hoe wij door onze kapitalistische consumptiedrang blind worden voor het grote afvalspook. Ze stelt dat het belangrijk is om dit spook te gaan onderzoeken zodat we de vergankelijkheid en de donkere kant van ons verlangen onder ogen gaan zien.

Naomi Jacobs onderzoekt hoe wij onzekerheid kunnen omarmen. Onzekerheid gaat volgens haar over hoop: over in het reine komen met de risico’s van het niet weten wat je te wachten staat.  Hoop laat zien dat we niet weten wat er te gebeuren staat en dat precies in dat gebied van onzekerheid ruimte is tot handelen. 

1530 – 1630 Plein

ICARUS