Je bent jong en je wilt een geslaagd en gelukkig leven. Een te gekke baan, veel vrienden, reizen, festivals, fit, slim en mooi zijn. Alles tegelijk en het liefst perfect, dus je rent maar door. Maar is het haalbaar?

De mythologische Icarus kreeg vleugels waardoor hij een oneindige vrijheid beleefde. Onbewust van zijn eigen grenzen vloog hij steeds hoger naar de zon. Hierdoor smolten zijn vleugels en stortte hij in zee. Icarus staat symbool voor de doorgeslagen ambitie van onze generatie. Voor imperfectie en kwetsbaarheid is weinig ruimte.

Icarus Amsterdam zoekt de kwetsbaarheid van het leven juist op. Met dit project bieden wij een tegengeluid in een samenleving waarin burn-outs en depressies steeds vaker voorkomen. Met een jaarlijks terugkerend festival en andere events - gevuld met kunst, filosofie en muziek - vieren we het falen en leren we op een gezonde manier omgaan met de vrijheid én de grenzen van onze vleugels.

Word ook een imperfectionist. Icarus.

WAAROM PROJECT ICARUS?

Er is een enorme toename aan psychische klachten in Nederland. Met name jongvolwassenen (18 tot 35 jaar) zijn betroffen. De cijfers liegen er niet om: er is een groot maatschappelijk probleem aan het ontstaan onder onze neus. In de media krijgen depressie en burn-out langzaam meer aandacht, maar vrijwel altijd gaat het over de symptomen en de betekenis ervan. Voor de oorzaken van deze epidemie is weinig aandacht.

Project Icarus van stichting Vitamine Z wil het antidepressivum zijn voor jongvolwassenen. Uitgangspunt in onze programmering is het verbinden van de wereld van therapie en zingeving met kunst, cultuur, literatuur en muziek. Samen met onze doelgroep willen wij het gesprek op gang brengen over de norm van succes die het leven van zovele jongvolwassenen bepaalt. Zo creëren wij ruimte voor kwetsbare thema’s, zoals falen, twijfel, eenzaamheid en verlies - en werken wij met elkaar aan een gezondere levenshouding.

De programmering binnen Project Icarus is gericht op vroegtijdige preventie van depressie en burn-out. Ben jij dat stadium gepasseerd en heb je te kampen met symptomen van depressie of burn-out? Neem dan contact op met ons of met MIND Young om je verder te helpen.

ICARUS